Connected successfully Condottieri.se

Filosofi

Vi anser att allt för mycket av de strider man ser på film och även i andra sammanhang, som baseras på modern sportfäktning, sabelfäktning och kameravinklar, är både orealistisk och måttligt underhållande. För att kunna använda en stor vapenarsenal bör man också ha förståelse för hur vart och ett av vapnen fungerar, då olika vapen har olika egenskaper. En modern sportvärja beter sig helt annorlunda än, exempelvis ett enhandsfattat 1300-tals svärd, varför det vore befängt att behandla det som nåt annat än vad det är. Det finns ett stort antal skriftliga källor i form av fäktmanualer bevarade från medeltiden och framåt och det är dessa vi utgår från när vi lär oss att hantera de olika vapnen.

Striderna ska även kännas genuina i utförandet. Det ska se så aggressivt och intuitivt ut att publiken blir osäkra på om det är på riktigt. För att krydda showen sätts de sedan in i ett sammanhang med historia och intressanta karraktärer.

Våra förställningar kan vara rena sammandrabbningar men innehåller ofta replikväxlingar och hela små absurda historier som berättas mellan slagväxlingarna.

Historia

Condottieri är en stagefight-grupp som startades 2008, vi var då bara tre medlemmar och hade på kort tid satt ihop koreografier som skulle visas publikt under sommaren. Sen dess har vår grupp och showen blivit allt mer avancerad och växt till 8 medlemmar med en hel arsenal av vapen och tekniker med visionen att en dag även blanda in hästar.

Vi har under åren underhållit på event, sportgalor, turistparker, flertalet historiska marknader och festivaler, medverkat i film och andra turistsammanhang.

Vår träningslokal ligger i Götene kommun i Västergötaland och våra medlemmar bor eller kommer ifrån trakten.

Scenkostym och rekvisita

För att ytterligare bidra till en hög kvalitet på uppvisningarna, har vi höga krav på vår utrustning i form av historisk korrekthet. Vi siktar på att vara bäst på alla områden och har i våra medlemmar en stor samlad kompetens inom historia, arkeologi, historisk fäktning, teater, kampsport och hantverk (då vi tillverkar mycket av vår utrustning själva).

Vi uppträder oftast med publiken nära och då vill vi förhöja deras upplevelse med att se så "riktiga" ut som möjligt och lägger ner stor tid på detaljerna. Efter föreställnigarna låter vi ibland publiken komma fram och känna på vapnen och ställa frågor om oss och vår utrustning. Ett populärt avslut och minne från en roande show.

Träning

Idén med föreningen är att uppvisa snygga fighter så historiskt korrekt som möjligt. För att uppnå detta har vi valt att lägga 50% av träningen på manual-fäktning och kampsport. Våra strider ska kännas naturliga och instinktiva.

Men detta är inte nog för att bygga en övertygande strids-koreografi. För att få den där extra känslan av äkthet och brutalitet, måste deltagarna också få känna på att slåss "på riktigt" varför vi ser sparring som en självklar del av träningen, likaså obeväpnad strid och sparring utan vapen, vilket också avbildas och beskrivs i manualerna.

Att slåss aggressivt, och iförd tunga rustningar kräver en god fysik. Var medlem har en skyldighet att hålla sig i den fysiska form som krävs att genomföra föreställningarna säkert och med 100% energi.

För att förbättra oss på scenen använder vi oss också av teaterövningar och regisserar våra koreografier och framföranden.